shortbread de alfazema // lavender shortbread
Tuesday, April 07, 2015
ode à primavera. ode à chegada da Andréa. assim foi. assim foi recebida. aquando veio visitar-nos. que veio fazer um documentário. sobre algo. algo que não sabia o que era. mas que encontrou. encontrou quando aqui chegou. o blogue. o bloguer. os preparativos. o processo. a degustação. o quotidiano. o meu quotidiano. que ficou documentado. em vídeo. todas as vivências. todas são parte de um trabalho. e assim foi a nossa 'staycation'. feita na cozinha. e saboreada à mesa.
an ode to spring. to Andréa's arrival. so it was. so it was received. when came to visit us. to make a documentary film. about something. about something that she had no idea what it would be. but that she found. found when she arrived. the blog. the blogger. the preparations. the process. the tasting. the quotidian. my quotidian. it's now documented. in film. all the experiences. all of them are part of a work. so it was our 'staycation'. made in the kitchen. ans savored at the table.
shortbread de alfazema
faz 25
uma receita típica escocesa e a melhor de acompanhar um café na primavera.
ingredientes:
100 g manteiga sem sal, temperatura ambiente
50 g açúcar
1 c. sopa de alfazema
150 g farinha
Pré-aquecer o forno a 180ºC e forrar um tabuleiro com papel vegetal.
Num processador de cozinha bater a manteiga com o açúcar até ficar consistente. Adicionar então a alfazema. Por último envolver a farinha à mistura, com uma colher de pau, para ficar com uma textura tipo 'crumble'.
Amassar então a mistura e formar uma bola com a massa.
Então por polvilhar com farinha a superfície onde irá ser estendida a massa e estender a massa com um rolo até ter 0,4 cm de espessura.
Usar um cortador de forma redonda (cerca de 5 cm de diâmetro), cortar os biscoitos e colocar no tabuleiro. Então pegar num palito e fazer 4 furos (ao de leve) em cada biscoito.
Levar ao forno por 15-20 minutos a cozer. Assim que saírem do forno salpicar cada um com açúcar.
Bom Apetite!
lavender shortbread
makes 25
a typical scottish recipe and especially good with coffee in spring.
ingredients:
100 g unsalted butter, room temperature
50 g caster sugar
1 tbsp. lavender
150 g plain flour
Pre-heat an oven to 180º Celsius degrees and line a baking tray with baking paper.
In a food processor mix the butter and sugar until fluffy. Then add the lavender. Lastly involve the flour to the mixture with a wooden spoon to make a dough with a crumbly texture.
Then knead the mixture and make a ball with the dough (don't overwork knead the dough).
Sprinkle with flour the surface where the dough will be rolled out and roll out the dough with a rolling pin until 0,4 cm thick.
Use a round shape cutter (about 5 cm diameter) to cut the biscuits and place them on the baking tray. Then with a small stick make 4 small holes in each biscuit.
Bake for 15-20 minutes in the oven. Once they are ready, sprinkle each biscuit with more sugar while they are still hot.
Bom Apetite!
an ode to spring. to Andréa's arrival. so it was. so it was received. when came to visit us. to make a documentary film. about something. about something that she had no idea what it would be. but that she found. found when she arrived. the blog. the blogger. the preparations. the process. the tasting. the quotidian. my quotidian. it's now documented. in film. all the experiences. all of them are part of a work. so it was our 'staycation'. made in the kitchen. ans savored at the table.
shortbread de alfazema
faz 25
uma receita típica escocesa e a melhor de acompanhar um café na primavera.
ingredientes:
100 g manteiga sem sal, temperatura ambiente
50 g açúcar
1 c. sopa de alfazema
150 g farinha
Pré-aquecer o forno a 180ºC e forrar um tabuleiro com papel vegetal.
Num processador de cozinha bater a manteiga com o açúcar até ficar consistente. Adicionar então a alfazema. Por último envolver a farinha à mistura, com uma colher de pau, para ficar com uma textura tipo 'crumble'.
Amassar então a mistura e formar uma bola com a massa.
Então por polvilhar com farinha a superfície onde irá ser estendida a massa e estender a massa com um rolo até ter 0,4 cm de espessura.
Usar um cortador de forma redonda (cerca de 5 cm de diâmetro), cortar os biscoitos e colocar no tabuleiro. Então pegar num palito e fazer 4 furos (ao de leve) em cada biscoito.
Levar ao forno por 15-20 minutos a cozer. Assim que saírem do forno salpicar cada um com açúcar.
Bom Apetite!
lavender shortbread
makes 25
a typical scottish recipe and especially good with coffee in spring.
ingredients:
100 g unsalted butter, room temperature
50 g caster sugar
1 tbsp. lavender
150 g plain flour
Pre-heat an oven to 180º Celsius degrees and line a baking tray with baking paper.
In a food processor mix the butter and sugar until fluffy. Then add the lavender. Lastly involve the flour to the mixture with a wooden spoon to make a dough with a crumbly texture.
Then knead the mixture and make a ball with the dough (don't overwork knead the dough).
Sprinkle with flour the surface where the dough will be rolled out and roll out the dough with a rolling pin until 0,4 cm thick.
Use a round shape cutter (about 5 cm diameter) to cut the biscuits and place them on the baking tray. Then with a small stick make 4 small holes in each biscuit.
Bake for 15-20 minutes in the oven. Once they are ready, sprinkle each biscuit with more sugar while they are still hot.
Bom Apetite!
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2 comments
A partilha de bons momentos, amizade e bolachinhas shortbread, adoro!
ReplyDeleteUm beijinho.
Que bolachinhas maravilhosas, Nuno! Nunca usei lavanda em nenhuma receita, mas tenho de experimentar.
ReplyDeleteBeijinhos