Strawberry Custard Tartelettes
Tuesday, June 07, 2016
o fim de mais uma etapa. os últimos trabalhos universitários. a conclusão de mais um objectivo. agora é modo férias. mode de calor. aproveitar o bom tempo. aproveitar as festas são joaninas que se avizinham. aproveitar o tempo entre amigos. almoços na esplanada. cafés pela noite dentro. e desfrutar de todo o tempo livre. de preferência com tartelettes. assim como estas. frescas, cremosas e com fruta fresca, para saborear neste final de primavera.
the end of another journey. the last university works. another goal achieved. holiday mood is now on. warm weather mood. enjoying these sunny days. enjoy the popular portuguese celebrations. enjoying the good weather with friends. lunch outdoors. going for coffee at night. and enjoying all this free time. especially with some homemade tartelettes. like these ones. fresh, creamy and with loads of fruit, to enjoy in these last few days of spring.
the end of another journey. the last university works. another goal achieved. holiday mood is now on. warm weather mood. enjoying these sunny days. enjoy the popular portuguese celebrations. enjoying the good weather with friends. lunch outdoors. going for coffee at night. and enjoying all this free time. especially with some homemade tartelettes. like these ones. fresh, creamy and with loads of fruit, to enjoy in these last few days of spring.
faz 4
Uma receita de primavera, com o sabor fresco dos morangos, a cremosidade do recheio e a textura estaladiça da massa.
ingredientes para a massa:
150 g farinha
70 g manteiga sem sal
35 g açúcar
1 gema
1 c. sopa de leite
Num recipiente, misturar a manteiga, a farinha, o açúcar até obter migalhas finas. Depois adicionar a gema e bater bem, de seguida a colher de leite e envolver tudo muito bem. Numa superfície enfarinhada por a mistura, moldar a massa para que fique em forma rolo, embrulhar em película aderente e deixar no frigorífico durante uma meia hora.
Por fim, quando a massa estiver pronta, desenrolar em película aderente, cortar em 4 rodelas iguais e com o rolo da massa estender a massa das tartes. Moldar então a massa nas formas previamente untadas com manteiga e polvilhadas com farinha, pressionado cuidadosamente no fundo e nos lados e furando levemente o fundo com um garfo.
Levar ao forno previamente aquecido a 175º C durante 20 minutos.
Quando estiverem prontas, retirar das formas e deixar arrefecer.
ingredientes para o recheio:
400 ml de leite
4 gemas
70 g açúcar
25 g farinha
1/2 vagem de baunilha
Num tacho, misturar todos os ingredientes bem com uma vara de arames. Levar ao lume médio-fraco, até levantar fervura. Ir mexendo, cerca de 5-7 minutos, sempre com a vara até engrossar.
Retirar do lume e deixar arrefecer .
Servir as tartelettes recheadas com creme, cobrir com alguns morangos e polvilhar com açúcar em pó.
makes 4
A spring recipe, with strawberries fresh flavour, a creamy filling and the dough's crunchy texture.
ingredients for the dough:
150 g plain flour
70 unsalted butter
35 g sugar
1 egg yolk
1 tbsp. milk
On a bowl, mix the butter, flour, sugar until you get fine crumbs. Then the egg yolk and mix very well and then the spoon of milk. On a floured surface place the mixture, shaping the dough until you get a roll shape, wrap with some cling film and leave it to cool in the refrigerator for around half an hour.
To end, when the dough is ready, unroll it on plastic wrap, cut into 4 equal slices and with a pastry roll spread the pies dough. Then shape the dough in the previously greased with butter and and powdered with flour forms, pressing gently into the base and sides and prick the bases with a fork. Stuff each pie with pumpkin mixture and bake in a pre-heated oven at 175º C for 20 minutes.
When ready, just take them out of the forms and allow them to cool down.
ingredients for the lemon filling:
400 ml milk
4 egg yolks
70 g sugar
25 g flour
1/2 vanilla bean
In a saucepan mix all the ingredients and mix very well to combine. Bring the sauce pan to medium-low heat, until starts boiling. Keep stirring, for about 5-7 minutes until it's smooth and thick.
Remove from heat, allow it to cool down.
Serve the tartelettes stuffed with custard, top with some strawberries and sprinkle some powdered sugar.
2 comments
Ficaram tão lindas e bem ao meu gosto
ReplyDeleteBoa semana
Absolutamente lindas! Tartelettes e morangos é sempre sinónimo de sobremesa de me fazer suspirar!
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